Sayfalar

20 Temmuz 2013 Cumartesi

Hayvandan İnsana Organ Nakli

Bilim insanları, tedavi amacıyla hayvandan insana organ nakli alanında sonuca bir adım daha yaklaştıklarını açıkladı.

Tip-1 diyabet konusunda hayvandan hücre nakli yokuyla tedavi yöntemine bir adım daha yaklaşıldı. Yapılan devrim niteliğinde bir çalışmada uzmanlar insülin üreten hücreleri bir canlıdan diğerine başarılı şekilde nakletti. Bu nakilde immünsüpresif ilaç da kullanılmadı.

Zenotransplantasyonda en büyük sorun yabancı hücrelerin reddedilmesi. Ancak Northwestern Üniversitesi'nden uzmanlar yeni bir metot geliştirerek adacıkların reddedilmesini engelledi. İnsülin üreten bu hücreler fare ile sıçan arasında yapıldı.

Araştırmaya öncülük eden Stephen Miller "Adacık hücrelerinin canlılar arasında nakli ilk kez yapılıyor. İmmünsüpresif ilaç kullanmadan yapılan bu işlem belirsiz bir zaman diliminde başarılı oldu. İleriye dönük büyük bir adım" dedi.

Uzmanlar nihai hedefin domuz adacıklarının insana nakil yollarını bulmak olduğunu söyledi. Daha önceki araştırmada domuz adacıklarının insanda kan şekerini kontrol eden insülin ürettiği görülmüştü.

Mevcut durumda ölmüş donörlerden alınan insülin üreten adacıklar zor kontrol edilen tip-1 diyabet hastalarına naklediliyor. Ancak listede bekleyen hastalar nakil alamıyor veya beklerken organları zarar görüyor.

Uzmanlar diğer canlıların adacıklarını kullanarak bekleme süresinin kısaltılabileceğini ve insanlar için geniş bir imkan yaratabileceğini düşünüyor. Şimdiye kadar farklı canlılardan naklin reddedilmesi konusunda endişe vardı. Son çalışmada farelerin bağışıklık sistemini kandırarark sıçan adacıkalrını nakletti. Dahası da yeni metotta uzun vadede bağışıklık sistemini bastırmak için kullanılan ilaçlara gerek yok. Uzmanlar bunun çok önemli bir adım olduğunu çünkü immünsüpresif ilaçların çok ciddi yan etkilerinin olduğunun altını çizdi.

Dr. Xunrong Luo'nun öncülük ettiği araştırma Diabetes adlı bilimsel dergide yayımlandı.

Blog Arşivi